Loredana Berte: Manifesto

Loredana Berte: Manifesto

location-iconAvditorij Portorož, Portorož - Portorose

Izberi mesto

Trenutno nimaš vstopnic v košarici

  • Vstopnice / storitve / izdelki

    Cena

  • Entrio door

    x{{ cartItem.quantity }}

    {{ cartItem.price }} EUR

    Pristojbina: {{ cartItem.bookingFeePrice }} EUR

  • Entrio door

    {{ cartItem.ticketType }}

    Položaj: {{ cartItem.label }}

    {{ cartItem.price }} EUR

    Pristojbina: {{ cartItem.bookingFeePrice }} EUR

Vstopnice:

{{baseTotal}} EUR

{{total_fee_quantity}}x Pristojbina :

{{customerFeeTotal}} EUR

Osnova:

{{baseTotal}} EUR

Popust:

-{{discount}} EUR

Skupaj:

{{shoppingBasketTotal}} EUR

{{ promoCodeMessage }}

Opomba: v kolikor je promocijska koda za popust veljavna, bo popust viden v naslednjem koraku

Prosimo, ne puščaj praznih sedežev

{{ data.lang }}

O dogodku

Kupi karte oz vstopnice za Loredana Berte: Manifesto, 04.05.2024. v Avditorij Portorož, Portorož - Portorose

Loredana Bertè že pet desetletij pluje med valovi in vetrovi umetniške scene. Njen edinstven in neukrotljiv talent se je vedno hranil in obnavljal, ustvarjajoč eno najpomembnejših zgodb v zgodovini italijanskega šovbiznisa. V svoji karieri ni nikoli ostala omejena na en žanr, raziskovala je brez omejitev, od popa do funka do reggaeja in naredila iz rocka način življenja. Z vsestranskostjo, sposobnostjo prelivanja čustev v glasbo in popolno povezavo z občinstvom je sprožala revolucijo v glasbi in tudi v modi - z lažnim nosečniškim trebuhom na odru Aristona leta 1986 je bila avantgardna z vizijo svobodne, bojevite, močne ženske; leta 1977 je s Fiabe pripovedovala o vsej bolečini posilstva.
Rdeča nit njenega ustvarjanja je močna sporočilnost: vedno z ženskami in za ženske, boj za pravice šibkejših in vseh tistih, ki se ne (z)morejo ali znajo braniti.

Leto 2024 je pomembno leto v njeni karieri. Povedati Loredanino zgodbo ob tako velikem mejniku je težka naloga. Najboljši način za to je zagotovo skozi njene pesmi. 9. februarja letos je pri Warner Music izšel RIBELLE, antologija s 57 skladbami (3 CD-ji, 2 LP-ja in v digitalni obliki), med katerimi je tudi skladba PAZZA, s katero je na 74. Sanremskem festivalu najbolj prepričala žirijo kritikov. Pazza je 100% Loredana Bertè, v besedilu, aranžmaju in melodiji. Električna, a ganljiva pesem, osvobajajoča, za petje z odprtimi rokami in očmi. Rock se tu zlije z osemdesetimi leti in ustvari popolno zvočno okolje za Loredano, ki nam vrača nekaj globoko avtentičnega in močnega. Posvečena je vsem, ki se borijo proti predsodkom in se ne bojijo različnosti, drugačnosti, samosvojosti. "Velikokrat so mi rekli, da sem nora, dobesedno ali ironično, zato ta pesem odraža mene kot svobodno bit; z njo si končno znova upam biti samo jaz.«

Marca letos je po nastopu na sanremskem festivalu pričela z  MANIFESTO turnejo po teatrih.  Njen edini postanek izven meja Italije je prav v Avditoriju Portorož, kjer bo nastopila 4. maja.
Na turneji Manifesto se Loredana Bertè poklanja popu, rocku in pop artu. Del šova je namreč  tudi celoten video "MOVIE MOVIE", ki ga je prav zanjo posnel Andy Warhol v Factoryju (NY) v osemdesetih letih; takrat je bilo mesto New York svetovni center umetniškega ustvarjanja in Loredana je bila tam.
Poslušati koncert na Manifesto turneji je kot vožnja z vrtiljakom: hitro gibanje skozi preteklost in sedanjost, od popa do rocka, bluesa in reggaeja, za kuliso pa še ekskluzivni kalejdoskop prvič objavljenih slik in simbolov rocka, kot je jezik Rolling Stonesov ali jakna skupine The Clash.

***
Prvi album Loredane Bertè, STREAKING (1974), je bil cenzuriran zaradi eksplicitnih, šokantnih  vsebin in fotografij, ki so spremljale vinil. Med letoma ‘70 in ‘90 je živela življenje rock zvezde in izdala nepozabne uspešnice - Sei Bellissima, In alto mare,  Non sono una signora, E la luna bussò. Bila je muza kantavtorjev, kot je Ivano Fossati, navdihnjena s posebej čutnim in mestoma rezkim glasom. Legendarna so njena srečanja in sodelovanja doma ter po svetu, denimo z Andyjem Warholom, Umbertom Ecom, Fabrizijem De Andréjem,  Djavanom. V letih 2000 so sledile Non ti dico no (z Boomdabash), Cosa ti aspetti da me, Figlia di..., Mare Malinconia, ki so prav tako postale del kolektivne zavesti. Med njenimi najnovejšimi albumi sta LIBERTÈ (2018) in MANIFESTO (2023), ki sta bila uspešno sprejeta s strani publike in kritikov.

***

Opredelitev ikona, ki jo je treba častiti, Loredani Bertè ne ustreza, saj je zanjo pretesna. Bolj je nezamenljiva evergreen - outsiderka; se lahko v (bližnji) prihodnosti glasbe še nadejamo takih?

 

Deli dogodek: