Letno gledališče - Lepa Vida 16. 6.

Letno gledališče - Lepa Vida 16. 6.

location-iconJurčičeva domačija na Muljavi, Ivančna Gorica

Letno gledališče - Lepa Vida 16. 6.

O događaju

Kupi karte odnosno ulaznice za Letno gledališče - Lepa Vida 16. 6., 16.06.2023. u Jurčičeva domačija na Muljavi, Ivančna Gorica

Vabljeni v gledališče pod zvezdami

Na začetku poletja se v dolini pod Jurčičevo domačijo na Muljavi rodijo nedolžne ljubezni, pripetijo hudomušne dogodivščine, zgodijo čisto pravi boji … Takrat namreč oživijo junaki, ki so se rodili v domišljiji prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča.

Letos smo za ljubitelje Jurčiča in poletnih kulturnih večerov v gledališču na prostem pripravili krstno uprizoritev po romanu Josipa Jurčiča Lepa Vida. V dolinici za Jurčičevo domačijo na Muljavi vas bodo v kraje Tržaškega Krasa in obmorskih krajev z motiviko o Lepi Vidi popeljali zavzeti muljavski igralci. V dve urni predstavi boste uživali ob melodičnem muljavskem narečju, občudovali pisane kostume ter bogato scensko postavitev.

Ljudska pesem o lepi Vidi je mitološka in s pomočjo slovenskega ljudskega izročila ohranjena v več različicah. Značilno za pogosto upodobljeno zgodbo v slovenski književnosti je motiv Vidinega hrepenenja, ki naj bi bil značilen za Slovence. Jurčič je za svoj roman sicer vzel motiv iz ene od ljudskih različic, vendar je kraj, čas in značaj oseb v celoti oblikoval sam.

V gledališču pod zvezdami vas bodo zavzeti muljavski igralci popeljali k Basnigoju, kjer Vida preživlja mladost, nato k Samorodu, kamor se poroči in vzame starejšega vdovca, in nato v Benetke, kamor uide z mladim ljubimcem. Kako se njena usoda razpleta, boste spoznali v dve uri trajajoči predstavi, polni usodnih preobratov ob Vidinem iskanju sreče in ljubezni.

Termini predstav:
Premiera: petek, 16. 6. 2023,
Ponovitve: sobota, 17. 6. 2023
petek, 23. 6. 2023 sobota, 24. 6. 2023
petek, 30. 6. 2023 sobota, 1. 7. 2023
petek, 7. 7. 2023 sobota, 8. 7. 2023

Začetek predstav ob 21. uri.

V dve urni predstavi boste uživali ob melodičnem muljavskem narečju, občudovali pisane kostume izpod rok kostumografinje Marije Zaman ter bogato scensko postavitev, ki jo je idejno zasnoval Dore Južna, postavila ekipa pod vodstvom Branka Glavana in ustvarjalno poslikala ekipa pod vodstvom Boruta Furlana.

Dramatizacijo in režijo je v letošnji sezoni pod skrbno okrilje prevzel odličen Jurčičev poznavalec Danijel Zupančič.

Predstava v primeru slabega vremena odpade.

Z že kupljenimi kartami si lahko predstavo ogledate na enem od ostalih razpisanih terminov.

Informacije o morebitnih odpovedih predstav lahko spremljate na: www.namuljavi.si.
Cena vstopnic: odrasli – 15 EUR / osebo, otroci do 10. leta – brezplačno.
Cena vstopnic za skupino nad 10 oseb, šolarjem dijake ali upokojence: 12 EUR / osebo.

Prijazno vabljeni v Deželo desetega brata!

Podijeli događaj: