Piranski glasbeni oder: Bakalina Velika

Piranski glasbeni oder: Bakalina Velika

location-iconGledališče Tartini Piran, PIRAN

O dogodku

Kupi karte oz vstopnice za Piranski glasbeni oder: Bakalina Velika, 12.01.2024. v Gledališče Tartini Piran, PIRAN

Piranski glasbeni oder: Veliki koncert - Bakalina Velika


Najprej je bila Bakalina; duo samorastniških glasbenikov – tekstopisca in pevca, jezičnega kmeta-poeta, Janija Kutina in harmonikarke Renate Lapanja. V skoraj desetletju od nastanka so Bakalino njene sodobno-ljudske viže ter družbenokritična in lirična sporočila, odpeta v čadrski govorici, iz tolminskega konca ponesle od največjih koncertnih prizorišč do najbolj odročnih vasi. Z vsakim koncertom in albumom pa je rasla tudi Bakalina.

Na četrtem, z naslovom Španabije (2016), sta Jani in Renata k sodelovanju povabila številne glasbene goste. Po uspešni promocijski turneji po Sloveniji je vzklila želja po večjemu sestavu. Tako je iz dueta zrasel sekstet Bakalina Velika, v katerem godejo člani Janijevega nekdanjega kolektiva Salamandra Salamandra (Samo Kutin, Dejan Lapanja, Matej Magajne), ter pridružena kameradrija - tolkalist Marjan Stanić in rimsko-tržaški trobentač Andrea Pandolfo.

Album Prvi krajec, ki je vzšel štiri pomladi nazaj (2019), ni predstavljal zgolj svežih pesmi, ampak tudi novo zasedbo prekaljenih muzikantov, v kateri sta bili tudi Renata Lapanja in gostja Bogdana Herman. Med pandemijo sta se dekleti posvetili drugim stvarem, preostali člani skupine na čelu z umetniškim vodjem, tekstopiscem in pevcem Janijem Kutinom pa so uspeli zadržati vso globino, širino in virtuozno intenzivnost svojega glasbenega izraza.

Kot nas je že pripravil s Prvim krajcem, so pesmi izpod Kutinovega peresa tudi na lani izdanem albumu Zviezdna srebruo (2022) pretresljivo izpovedne, poduhovljene, intimne in silno pomenljive. Tokrat nam je postregel z najtemnejšimi bivanjskimi temami, ki se jim ljudje raje ognemo, a nas v temni noči ne pusti brez tolažbe. Za nas prižiga ogenj, nam pove zgodbo, se pogovarja s pticami, drevesi, gorami in se ozira za zvezdami.

Glasbeniki Bakaline Velike zelo čustveno in s skrbno premišljenim izborom glasbil podpirajo besedila in nas popeljejo v svetove, kjer pesmi zaživijo. Zato nas ne more presenetiti, da so čisto spontano našle svoj dom in končno zvočno obliko na zasneženi gori, v jami, ob reki, med drevesi, na planinskih pašnikih, v ruševinah stare cerkve ter pod stoletno Križarjevo tepko, kamor so v goste povabili še glasbenike z vseh koncev sveta.

Pod Bogatinom jih je v svoj hladen objem vzela megla in skrila njihovim očem goro, ki v legendi skriva svoje zaklade, Bakalina Velika pa jih je kljub temu uspela najti, jih pomnožiti, oplemenititi in razdeliti med nas. Naj bo zlato ali srebro zvezd, Bakalina Velika je resnično velikodušna.

Trajna sreča je za smrtnike daleč in nedosegljiva kot zvezde. Tako želeno in iskano občutje vznesenosti prej ali slej ugrabijo bolečine, razočaranje ali izguba. Zato se ljudje oziramo k zvezdam in iščemo odgovore na vprašanja, na katera pa si lahko odgovorimo le sami, ko smo najbolj iskreni s seboj. Bakalina Velika je s pričujočim albumom storila prav to, ozrla se je vase in tam našla Zviezdna srebruo.

Bakalina Velika so:

  • Jani Kutin – vokal, besedila, piščal, kozji rog
  • Marjan Stanić – tolkala, bobni
  • Matej Magajne – električna kitara, bas kitara
  • Andrea Pandolfo – trobenta, krilni rog, klavir
  • Dejan Lapanja – bobni, akustična kitara, bas kitara
  • Samo Kutin – bas kitara, akustična kitara, balafon, brač, hurdy gurdy, bas harfa, n’goni, zvočila


Obiskovalcem nudimo tudi brezplačno parkiranje v Parkirni hiši Amfora (Fornače).

Deli dogodek: