Letno gledališče - Jurij Kozjak 22. 6.

Letno gledališče - Jurij Kozjak 22. 6.

location-iconJurčičeva domačija na Muljavi, Ivančna Gorica

Letno gledališče - Jurij Kozjak 22. 6.

More about the event

Buy tickets for Letno gledališče - Jurij Kozjak 22. 6., 22.06.2024. in Jurčičeva domačija na Muljavi, Ivančna Gorica

Vabljeni v gledališče pod zvezdami

Na začetku poletja se v dolini pod Jurčičevo domačijo na Muljavi rodijo nedolžne ljubezni, pripetijo hudomušne dogodivščine, zgodijo čisto pravi boji … Takrat namreč oživijo junaki, ki so se rodili v domišljiji prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča.

Letos smo za ljubitelje Jurčiča in poletnih kulturnih večerov v gledališču na prostem pripravili uprozoritev Jurija Kozjaka

Zgodovinska Jurčičeva povest vas bo popeljala v čas, ko so naše kraje oblegali Turki. V uprizoritvi boste doživeli kar nekaj dramatičnih prizorov, občudovali igralce v avtentičnih kostumih, konjenike in bili priča drugim efektom, ki vas ne bodo pustili ravnodušne.

Dogajanje Jurčičeve povesti vas popelje v sredino 15.stoletja, ko so kranjski vitezi klicani na pomoč cesarju Frideriku, ki ga Jan Vitovec oblega v Celju. Klicu na pomoč se odzove tudi cesarju zvesti Marko Kozjak, ki doma pusti edinega sina Jurija v varstvo mlajšemu bratu Petru.

Mali Jurij je v želji po Kozjakovi posesti v napoto grbavemu stricu Petru, zato ga ta za odkupnino izda ciganu Samolu, da ga ugrabi in proda za janičarja. Zgodba se nadaljuje kakih 15 let pozneje, ko hrabri janičar z veliko turško vojsko, ne vedoč, kje se bori, napade kraje svojega otroštva.

Turški vpadi so prav v tem obdobju najsilnejši v naših krajih in tudi samostan v Stični se ne izogne napadu. Turki presenetijo procesijo ljudi, ki se razbeži na vse konce. Večina se zateče v tabor na Muljavi, drugi se skrijejo v krško jamo, spet tretji pa v gozdove. Grofi se zaprejo v gradove, kmetje pa so izpostavljeni moriji in plenjenju. Mlade fante odpeljejo kot krvni davek za vzgojo v janičarje, dekletca pa za sužnje v seraju. Osebna zgodba očeta Marka in Jurija, sina se po posredovanju cigana Samola srečno konča. Jurčič pa v povesti izkaže veliko spoštovanje do pradedov, da so nam ohranili deželo in rod.

V uprizoritvi sodeluje kakih 80 ustvarjalcev - igralcev in drugih sodelavcev ter 6 konj. Ta zgodovinska Jurčičeva zgodba v scenariju še
nekoliko globlje seže v čas težkih preizkušenj naših prednikov, ki so bili izpostavljeni izkoriščanju grofov ter turškemu plenjenju med ljudstvom.

Termini predstav:

Premiera: petek, 21. 6. 2024,
Ponovitve: sobota, 22. 6. 2024
petek, 28. 6. 2024 sobota, 29. 6. 2024
petek, 5. 7. 2024 sobota, 6. 7. 2024
petek, 12. 7. 2024 sobota, 13. 7. 2024

Začetek predstav ob 21. uri.

V dve urni predstavi boste uživali ob melodičnem muljavskem narečju, občudovali pisane kostume izpod rok kostumografinje Marije Zaman ter bogato scensko postavitev, ki jo je postavila ekipa pod vodstvom Branka Glavana in ustvarjalno poslikala ekipa pod vodstvom Boruta Furlana.

Dramatizacijo in režijo je v letošnji sezoni pod skrbno okrilje prevzel odličen Jurčičev poznavalec Danijel Zupančič.

Predstava v primeru slabega vremena odpade.

Z že kupljenimi kartami si lahko predstavo ogledate na enem od ostalih razpisanih terminov.

Informacije o morebitnih odpovedih predstav lahko spremljate na: www.namuljavi.si.
Cena vstopnic:

- odrasli: 18 EUR / osebo,

- otroci do 10. leta – brezplačno,

- skupina nad 10 oseb, šolarji, dijaki, upokojenci: 15 EUR / osebo.

Prijazno vabljeni v Deželo desetega brata!

Share event: